Από τη στιγμή που δεις μια υγιεινή τροφή να κυκλοφορεί ακόμη και στο βενζινάδικο της γειτονιάς σου, τότε ξέρεις πως το marketing έχει εξαπλωθεί ραγδαία για να υπάρχει παντού και να τη βρίσκεις πολύ εύκολα.
Αναψυκτικά διαίτης: Είναι όντως καλύτερα από τα κανονικά αναψυκτικά;!
Κάθε φορά που γίνεται κάτι της «μόδας» παρατηρείς πως κινείται στην αγορά με ταχύτατους ρυθμούς δημιουργώντας έναν ντόρο γύρω από το όνομα τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα τελευταία χρόνια πολλές μοντέρνες υγιεινές τροφές που δεν ξέραμε καν ότι υπήρχαν, έχουν μπει πλέον δυναμικά στο καθημερινό μας διατροφολόγιο.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον πράσινο χυμό. Ο οποίος σίγουρα μπορεί να είναι καλός για τον οργανισμό μας και πολύ εύκολα να τον βρίσκουμε καθημερινά με οικονομικότερες τιμές. Πρέπει όμως να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στην επιλογή σου για να μην πετάς άδικα τα χρήματα σου βάζοντας ουσίες στον οργανισμό σου οι οποίες δεν σου προσφέρουν τίποτα σημαντικό.
Λόγω της μεγάλης ζήτησης και κατανάλωσης πολλά εργοστάσια αναγκάζονται να κάνουν μαζική παραγωγή με τεράστιες ποσότητες χυμών οι οποίες περιέχουν άχρηστα συστατικά, ζάχαρη και λιγότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να αποφεύγεις κάθε μπουκάλι που περιέχει πράσινο χυμό, απλά φρόντισε να τηρεί τις παρακάτω προδιαγραφές έτσι ώστε να είσαι σίγουρος για την επιλογή σου και για τα συστατικά που βάζεις στον οργανισμό σου.
1. Βεβαιώσου πως δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη ή άλλα περίεργα συστατικά
Πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, τσέκαρε τα συστατικά για να δεις αν περιέχει ζάχαρη όπως χυμό από ζαχαροκάλαμο, φρουκτόζη, γλυκαντικά ή συμπυκνωμένο χυμό φρούτων. Επίσης έλεγξε για άλλα συστατικά που δεν είναι λαχανικά ή φρούτα. Βασικά οτιδήποτε υπάρχει που δεν είναι λαχανικό ή φρούτο, δεν θα πρέπει να εμπεριέχεται στο μπουκάλι.
2. Ψάξε περισσότερο για λαχανικά παρά για φρούτα
Αν όντως είναι ένας πράσινος χυμός, τότε τα πρώτα βασικά συστατικά του πρέπει να είναι τα λαχανικά. Αν τα περισσότερα συστατικά του είναι φρούτα, το πιο πιθανόν είναι να μην είναι πράσινος χυμός αλλά χυμός με φρούτα ο οποίος περιέχει λίγο σπανάκι για χρώμα. Αν και πάλι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, τσέκαρε τα διατροφικά στοιχεία στο μπουκάλι. Αν ο χυμός σου έχει λιγότερο από 10 gr. ζάχαρη ανα μερίδα, πιθανότατα έχει τη σωστή αναλογία λαχανικών και φρούτων.
3. Θυμήσου: Οι φυτικές ίνες είναι πάντα ένα υγιές μπόνους
Αν ο χυμός σου δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη και είναι φτιαγμένος από φρέσκα λαχανικά δεν είναι και το πιο σημαντικό πράγμα αν δεν υπάρχουν φυτικές ίνες μέσα σε αυτό. Αν όμως μπορείς να βρείς έναν χυμό ο οποίος περιέχει 1 ή 2 γραμμάρια φυτικών ινών τότε σίγουρα είναι η καλύτερη επιλογή για σένα. Βοηθάει τον οργανισμό σου να χωνέψει τον χυμό με πολύ πιο αργούς ρυθμούς διατηρώντας το στομάχι σου χορτάτο για περισσότερη ώρα.
4. Αγόρασε κρύους στυμμένους χυμούς
Οι κρύοι χυμοί περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και τείνουν να είναι πολύ πιο γευστικοί και φρέσκοι σε σύγκριση με εκείνους που είναι επεξεργασμένοι σε ζεστή θερμοκρασία. Είναι όμως και πολύ πιο ακριβοί. Αν έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις το πιο ακριβό, τότε σίγουρα προτίμησε τους κρύους χυμούς. Αν όμως δεν μπορείς δεν έγινε και τίποτα, αφού εξακολουθείς να εμπλουτίζεις τον οργανισμό σου με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
4 «Μοντέρνες» Υγιεινές τροφές που δεν είναι και τόσο ωφέλιμες τελικά!