2016: Η χρονιά που “σκότωσε” την Τέχνη!

0
726

Από τον George Michael μέχρι τον δικό μας Παντελή Παντελίδη, το 2016 αποδείχθηκε η χρονιά που έδωσε ένα γερό χτύπημα στην μουσική, την υποκριτική και τις τέχνες με τους θανάτους που στιγμάτισαν την κοινή γνώμη!

Και μπορεί να μην έχω καμία απολύτως πρόθεση να “γρουσουζέψω” με ένα τέτοιο κείμενο τις τελευταίες μέρες του έτους, όπου και η γιορτινή διάθεση είναι φανερή παντού, όμως πόσο εύκολο είναι να μην παρατηρήσει κανείς ότι το 2016 αποδείχθηκε ένα από τα πιο δίσεκτα έτη που έχουμε ζήσει και που δικαίως για πολλούς έχει χαρακτηριστεί το “Καταραμένο 2016”;

Σύγχρονος Έλληνας άντρας: Το δικό σου Manifesto για το πως πρέπει να είσαι!

Και ενώ τα χτυπήματα ήταν απανωτά όλους τους μήνες που διανύσαμε μέχρι να φτάσουμε μία μόλις εβδομάδα πριν το τέλος της χρονιάς, όπως φάνηκε με τον απίστευτα ξαφνικό θάνατο του George Michael, το 2016 δικαίωσε τον παραπάνω χαρακτηρισμό δίνοντας μεγάλη αλήθεια στο λογοπαίγνιο που κυκλοφορεί στα social media  τις τελευταίες ημέρες ότι αντί να τραγουδήσουμε φέτος “Πάει ο παλιός ο χρόνος”, θα βροντοφωνάξουμε “Και είμαστε ακόμα ζωντανοί!

Στο παρακάτω δυσοίωνο, ομολογουμένως, αφιέρωμα συγκεντρώσαμε μόνο μερικούς από τους θανάτους που συγκλόνισαν τον κόσμο, αλλά και τη χώρα μας και που πραγματικά μας άφησαν άφωνους όχι μόνο με τον μεγάλο τους αριθμό, αλλά και εξαιτίας του σοκ που ήταν για όλους εμάς!

Ιανουάριος 2016

David Bowie

Ο χρόνος ξεκίνησε “δυναμικά με τον θάνατο ενός ινδάλματος της παγκόσμιας ροκ μουσικής σκηνής. Ο David Bowie στις 10 Ιανουαρίου σόκαρε τους πάντες με την απώλειά του σε ηλικία 69 ετών.

Alan Rickman

Λίγες μέρες μετά, στις 14 Ιανουαρίου, ο μάγος Severus Snape, κατά κόσμον Alan Rickman άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Οι λάτρεις της έβδομης Τέχνης, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος σοκαρίστηκε με τον χαμό του αγαπημένου ηοποιού με την πλούσια καριέρα!

Φεβρουάριος 2016

Παντελής Παντελίδης

Ίσως από τα μεγαλύτερα σοκ της χρονιάς που πέρασε για την ελληνική μουσική βιομηχανία, αλλά και κοινωνία. Ο αγαπημένος πολλών και ταλαντούχος τραγουδιστής Παντελής Παντελίδης παγώνει ολόκληρη τη χώρα με τον ξαφνικό και βάναυσο χαμό του ύστερα από αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 18 Φεβρουαρίου. Τα ΜΜΕ δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τον όγκο των πληροφοριών και τις διαστάσεις του θέματος και ολόκληρη η κοινωνία, είτε φαν του τραγουδιστή, είτε όχι δεν μπορούσε να διανοηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί σε μια ιστορία που ακόμα και μετά από τόσους μήνες εξακολουθεί να έχει σκοτεινά σημεία!

Βλάσσης Μπονάτσος: Ο αιώνιος έφηβος της ροκ που έγραψε το δικό του Manifesto στην Ελλάδα

Ουμπέρτο Έκο

Μόλις μία μέρα μετά στις 19 Φεβρουαρίου, ο διάσημος, πολυδιαβασμένος και πολυβραβευμένος Ιταλός συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών. Το όνομα τορ Ρόδου, Το κοιμητήριο της Πράγας και άλλα πολλά διάσημα βιβλία είναι μερικά μόνο από τα δημιουργήματα που άφησε πίσω του.

Μάρτιος 2016

Frank Sinatra Jr.

Ο γιος του διάσημου Αμερικανού τραγουδιστή και επίσης αγαπημένος καλλιτέχνης, ο Frank Sinatra Jr. αφήνει άναυδη την Αμερική και ολόκληρο τον πλανήτη με τον χαμό του στις 17 Μαρτίου 2016. Ο τραγουδιστής με τις μεγάλες επιτυχίες που κατάφερε να σταθεί επάξια απέναντι στην μουσική ιστορία του πατέρα του συγκίνησε όλο τον κόσμο με τον θάνατό του σε ηλικία 72 ετών.

Απρίλιος 2016

Γιάννης Βόγλης

Σε ηλικία 79 ετών στις 21 Απριλίου, ο αγαπημένος Έλληνας ηθοποιός συγκίνησε το πανελλήνιο με τον θάνατό του. Ολόκληρος ο καλλιτεχνικός χώρος, αλλά και η ελληνική κοινωνία υποκλίθηκε για τελευταία φορά στο ταλέντο του ηθοποιού με τις αμέτρητες κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και θεατρικές επιτυχίες!

Prince

Μόλις στα 57 του στις 21 Απριλίου του 2016, ο megastar της pop Prince έφυγε αφήνοντας άφωνη την παγκόσμια κοινή γνώμη. Όχι μόνο οι εκατομμύρια φαν του καλλιτέχνη σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και όσοι απλώς γνώριζαν για την πορεία του Prince δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι πια δεν θα βρίσκεται στη ζωή! Ο Prince ήταν βραβευμένος με Όσκαρ και με Γκράμι.

Ιούνιος 2016

Μοχάμεντ Άλι

Για ακόμα μία φορά στις 3 Ιουνίου του 2016, ολόκληρος ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος με τον θάνατο του διάσημου Αμερικανού πυγμάχου, χρυσόυ Ολυμπιονίκη (1960) και παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος πέθανε από σηπτικό σοκ σε ηλικία 74 ετών. Ο αθλητικός κόσμος του πλανήτη, αλλά και οι φίλαθλοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης τίμησαν για τελευταία φορά τον διάσημο πυγμάχο που ασπάστηκε τον Μουσουλμανισμό!

Αύγουστος 2016

Gene Wilder

Ο κινηματογραφικός αστέρας Gene Wilder άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Αυγούστου σε ηλικία 83 ετών από επιπλοκές της νόσου Αλτσχάϊμερ που αντιμετώπιζε. Ο διάσημος ηθοποιός είχε πρωταγωνιστήσει σε μερικές από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές στην Αμερική. Μερικές από τις ταινίες που τον έκαναν γνωστό είναι: “Φρανκενστάϊν Τζούνιορ”, “Γουίλι Γουόνκα και το εργοστάσιο σοκολάτας”, “Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες”!

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο όταν ανοίγει το στόμα του παραδίδει μαθήματα ζωής!